Ordu Kültür Sanat Merkezi (OKSM)'nde gerçekleştirilen toplantıya, Valimiz Sayın Tuncay Sonel, Vali Yardımcısı Sayın Gökhan İkitemur, İl Emniyet Müdürü Sayın Doğu Ateş, İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mehmet Fatih Vargeloğlu, öğretmenler ve emniyet mensupları katıldı.
İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Müdürlüğümüze bağlı görev yapan idareci ve öğretmenlerimizi emniyet ve güvenlik konularında bilgilendirmek ve tehlikelere karşı güçlendirmek için hazırlanan "Bilinçli Öğretmen Güçlü Türkiye Demektir" adlı projenin bilgilendirme toplantısında bir konuşma yapan Valimiz Sayın Tuncay Sonel, "Ülkemiz genelinde Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, İçişleri Bakanlığımızın koordinesinde son yıllarda kadına şiddet olaylarının sıfırlanması için çok büyük uğraş veriliyor. İçişleri Bakanlığımızın KADES uygulaması, bunun için önemli bir adım. Kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri engellemek adına hayata geçirilmiş olan KADES uygulamasını tüm kadınlarımızdan telefonlarına indirmelerini istiyoruz. Acil bir durumda iletişime geçme bakımından çok önemli bir uygulama" diye konuştu.
2021 yılında Ordu ili genelinde kadına şiddetle ilgili bir olay olmadığını, ancak geçtiğimiz günlerde Korgan ilçesinde yaşanan olayın herkesi derinden üzdüğünü ve söyleyecek bir kelime bulamadığını ifade eden Valimiz Sayın Tuncay Sonel, "Kadına şiddet konusunda toplum olarak çok dikkatli olmalıyız, bu tür istenmeyen olayların önüne hep birlikte geçmeliyiz. "dedi ve "En İyi Narkotik Polisi Anne" projesi narkotik suçlar ile mücadele bakımından ülke genelinde en iyi ikinci İlin Ordu olduğunu kaydetti, aynı tempoda, aynı ciddiyetle çalışmalara devam edildiğini sözlerine ekledi.
Konuşmasında, Uyuşturucuyla Mücadele (UYUMA) uygulamasına dikkat çeken Valimiz, "Burada alınan eğitimler vasıtasıyla öğretmenlerimiz, velilerimiz, müdürlerimiz bilgilenmiş olacak ve toplumun her kesimine yayarak bir farkındalık oluşturacaktır. Akıllı telefonlara indirilen uygulama sayesinde kullanıcılar ihbarda bulunabiliyor. Uygulamanın önemli özelliklerinden biri ise bildirim yapanın kimlik bilgilerinin kesinlikle gizli kalması, bildirim yapanın numarasının görünmesi ve soruşturmanın hiçbir aşamasında üçüncü kişiler tarafından kesinlikle bilinmeyecek olmasıdır" şeklinde konuştu.
Valimiz Sayın Tuncay Sonel, "Yapmış olduğumuz çalışmalarda, tüm kurumlarımızla birlikte kocaman bir Ordu ailesiyiz. 19 ilçemizle 2 Bin 112 yetim öksüz evladımıza ulaşılmasında yapmış olduğumuz çalışmaların yanısıra dün itibariyle de yaklaşık 16 ay içerisinde 35 Bin 58 engeli olan vatandaşımıza ulaşmış olduk. Ordu ailesi olarak yılın belirli gün ve haftalarında değil, fırsat buldukça hemen hemen her gün bir aileye gidilerek ziyarette bulunulmuştur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.
İl Emniyet Müdürü Doğu Ateş de programda yaptığı konuşmada, "Amacımız suç oluşmadan önce toplumda farkındalık yaratıp bu kapsamda suçların oluşumunu daha önceden engellemeye yönelik bilgilendirme çalışması yapmaktır. Toplumun en geniş kitlesine ulaşabileceğimiz alan siz değerli öğretmenlerimizin vasıtasıyla çok daha faydalı yararlı olacaktır. Bu amaçla hazırlanan çalışmada Sayın Valimizin olurlarıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle bu protokolü yaptık" dedi.
İl Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Fatih Vargeloğlu ise yaptığı konuşmada, "Çağımızın en güçlü kitle iletişim kaynaklarından biri olan ve yaşamımıza yerleşen internet yani sanal ortam; bugün ekonomi, devlet yönetimi, kamu hizmetleri ve günlük hayattaki bilgilendirme, işlem yürütme, haberleşme, eğitim, sağlık ve eğlence görevleriyle hayatımızın her alanının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bilgiye erişimde ve kullanmada fırsat eşitliği, uzaktan eğitim sistemimiz ile eğitimde zaman ve mekan sınırlarının aşılması, iletişim hızının artması, çeşitli ve güncel bilgi kaynaklarına kolay erişim, küreselleşme olgusu sonucunda farklı dilleri öğrenme, kullanabilme, ekonomik, toplumsal ve kültürel amaçlarla bireylerin bir araya gelmesiyle kendimizi bir anda dünyanın diğer bir ucunda bulabilme imkanı internet ile artık çok daha kolay hale geldi" dedi.
Konuşmasını sürdüren Müdürümüz Vargeloğlu, "Peki ya yalanlar, gerçek dışı yaşamlar, dolandırıcılar, biten ve başlayan yeni hayatlar, farklı kimlikler, klavye önünde devleşen kişilikler, olmayan benlikler. Hepsi nerede mi? Tabi ki yine internette. Sanal ortamda başka neler var? Suçlar, suçlular, dolandırıcılar, istismarcılar, siber zorbalar... Teknoloji hızla gelişirken, sanal alemin görünmeyen, bu karanlık yüzünde olanlar da artarak devam ediyor. Herhalde hepimiz kabul ederiz bu sözü: "Bir insanın, bir insana verebileceği en güzel şey güvendir." İnternet ortamında güven aramak, çölde su aramaya benzer çoğunlukla. İnternetin insanlığa sunduğu kolaylıkları ve fırsatları inkâr etmiyoruz" sözleri ile devam etti.
Müdürümüz Vargeloğlu, "İnternet ve bilgisayar kullanım yaşı 3 yaşına kadar inmiş bulunuyor. Hatta artık ebeveynler bebeklerini susturmak için ellerine cep telefonu verebiliyorlar! Günümüzde bazı çocuklar teknoloji kullanımı noktasında anne ve babasından çok daha iyi seviyede. Peki, bunu bir avantaj olarak mı görmeliyiz? Çocuklarımızın masumiyeti ve savunmasız oldukları düşünüldüğünde aksine bu bir dezavantaj olmaktadır. Anne baba kimliğimizin beraberinde, biz eğitimciler olarak velilerimizi ve öğrencilerimizi bilinçlendirmek adına üzerimize düşen görevler var. Velilerimizi ve çocuklarımızı internetteki riskler ve tehlikeler noktasında bilgilendirmeliyiz. Uygun zamanda ve mekanlarda onlara eğitimler düzenlemeliyiz. Gerçek hayatta çocuklarımızı nasıl koruyorsak, internetten gelebilecek tehlikelerden de aynı şekilde korumalıyız. Çocuğumuzun internette kimlerle konuştuğundan, arkadaşlık kurduğundan haberdar olmalıyız" diyerek konuşmasına devam etti.
Konuşmasının sonunda toplumda farkındalık oluşturmanın önemine değinen Müdürümüz, "Düzenlenen bu eğitimle risk altında bulunan çocuklarımızın ve gençlerimizin zarar görmemesi için farkındalık oluşturmak amacıyla siber suçları işlemeden önlemek adına geliştirilen Siberay projesi, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri engellemek adına geliştirilen KADES uygulaması, 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projesi ile uyuşturucu madde kullanımı konusunda gençleri ve vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla geliştirilen Uyuma uygulamalarının tanıtımı ile toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
Program, "En İyi Narkotik Polisi Anne" adlı video gösterimiyle devam etti. Ardından, Polis Memuru Erhan Demirci tarafından "En İyi Narkotik Polisi Anne" ve " UYUMA" adlı uygulamalarla ilgili katılımcılar bilgilendirildi.
"Bilinçli Öğretmen Güçlü Türkiye Demektir" adlı projenin bilgilendirme sunum toplantısı cep telefonu kullanımında yapılan umursamazlık ve bunun kaçınılmaz sonucu olan başka bireyleri fark edememe durumunu anlatan animasyon film ile akıllı telefon ve internet bağımlılığı sonucu teknolojik ilerlemeyle ortaya çıkan gençliğin ruhsal sağlığını hedef alan modern çağın sorunları Nomofobi konusunda Psikolog Ömer Ayyıldız'ın sunumuyla sona erdi.