Valiliğimiz himayelerinde İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz koordinesinde Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlama Etkinlikleri kapsamında öğretmen ve öğrencilerimiz arasında robotik kodlama yarışması ve sportif yarışmalar, bilim şenliği, Cumhuriyet konulu resim ve maket sergisi, sempozyumlar, konserler, şiir dinletileri, Kur'an-ı Kerim Tilaveti, 100 hatim ve mevlid-i şerif etkinlikleri düzenlenmiştir. Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlama Etkinlikleri kapsamındaki son etkinliği olan "Cumhuriyetin Yüzleri Resim Sergisi ve Türkü Dinletisi", Valiliğimiz himayelerinde İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz koordinesinde, Valimiz Sayın Muammer Erol, Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sayın Celal Tezcan, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Orhan Baş, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Mehmet Fatih Vargeloğlu, Müdürlüğümüz Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri, öğretmenlerimiz, öğrenci ve velilerimizin katılımlarıyla Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Müzik dinletisi öncesi Valimiz Sayın Muammer Erol, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Mehmet Fatih Vargeloğlu ve il protokol üyeleri, Cumhuriyetin Yüzleri Resim Sergisi'nin açılışını gerçekleştirdiler. Penbe İzzet Şahin Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerimizin hazırlamış olduğu sergide 50x70 ebatta Kurtuluş Savaşı'nda, Cumhuriyetimizin kuruluşunda ve Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra rol oynayan ve yön veren 50 kişinin portreleri yer almaktadır.
Sergi sonrası Koro Şefimiz Özgür Erden eşliğinde Penbe İzzet Şahin Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerimizden oluşan koro tarafından 13 eserin sunumunun gerçekleştirildiği konserde konuşma yapan İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Mehmet Fatih Vargeloğlu, "Türküler, toplumumuzun tarihini, gelenek ve göreneklerini en güzel şekilde yansıtan unsurlarımızdandır. Kültürel özelliklerimizi en çok yansıtan müzik türü, şüphesiz halk müzikleridir. Halkın içinde doğmuş ve yaşamış olan ozanlarımız, Türk halk müziğimizi değerlerimizle kuşaklar boyu tanıtmakta aracı olmuş ve kalıcı kılmışlardır. Onlar toplumumuzun dili, aynası ve kimliği olmuşlardır.
Bir insanın ömrü, doğumu ile ölümü arasında hayat denilen yaşam çizgisidir. Ömür dediğimiz olgu devam ederken başımızdan acı tatlı birçok olay geçer. Rehberimiz, türkülerimiz olur. Ne vakit türküsüz kalsak ruhumuzun karanlığında kayboluruz. İsteriz ki Neşet Ertaşlar, Aşık Veyseller, Mahsuni Şerifler hayat denilen iki kapılı bir handa yoldaşımız olsunlar. Dert dinler, sır tutarlar, sırdaştırlar. Turna kuşu misali gurbet sıla düşlerimize ortak olurlar. Kırklar dağında Suzan suzi, çeşmi siyahım olurlar. Bugün burada güzel Anadolu'muzun dört bir köşesinden gelen halk esintilerine bir Ege Türküsü olan "Deniz Üstü Köpürür" ile başlayıp Artvin'e uzanıp Artvin Barı olarak bilinen, Atamızın oynanırken görüp beğendiği hatta gençlere karışarak oynamayı denediği için adı "Atabarı" olarak değişen türkümüz sizlere eşlik edecek. Yine Bodrum yöresinde yiğit Efe'lerimiz için yakılmış bir türkü olan "Çökertme" ile devam edip Gönlümüzün birlikte attığı Kerkük Türklerine ait bir eser olan "Kerkük Zindanları"nı dinleyeceğiz.
Kerkük'ten sonra bizleri "Hekimoğlu" türkümüzle yemyeşil doğasıyla, yeşille mavinin buluştuğu sahilleri, eşsiz güzelliğe sahip şelaleleri ve yaylalarıyla fındığın başkenti, Ordu'muz karşılayacak. Konserimizin son eseri olan "Yüzyıllarca kutlanacak Cumhuriyetimiz, Her zaman aydınlık mavi göklere uzanacak ellerimiz." sözleriyle büyük bir coşkuyla hep birlikte söyleyeceğimiz "100. Yıl Marşı PARLA"yı dinleyeceğiz. Sözlerime son verirken Divan Şairimiz Baki'nin "Baki kalan bu kubbede bir hoş sada imiş" gazelinden hareketle; her biri birbirinden değerli öğrencilerimiz tarafından seslendirilen türkülerimizi dinlerken hoş vakit geçirmenizi diliyorum." dedi.
Konser sonrası Valimiz Sayın Muammer Erol, gecede emeği geçenlere temsilen Görsel Sanatlar Öğretmeni Orhan Zafer ve Koro Şefi Özgür Erden'e çiçek takdiminde bulundu.