Günümüz dünyasında başta savunma sanayisi olmak üzere her alanda büyük bir ihtiyaç halini alan yazılım kodlamanın millî ve yerli olması ülkemizin güvenliği ve bağımsızlığı için hayati önem taşımaktadır. Yetenekli gençlerin ve her yaş grubundan insanların teknoloji geliştirme süreçlerine katılımlarını sağlamayı, millî ve özgün olarak üretilmesi öncelikli olan ürün, sistem ve bileşenlerin üretilmesine yönelik girişim, Ar-Ge, proje ve faaliyetleri yapmak ve desteklemek amacıyla kurulan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, yetenekli gençleri tespit etmek, eğitmek, teknoloji alanında girişimcilik kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak ve bilimsel çalışmalara destek olmak için çalışmalar yürütmektedir.
Ordu TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerimiz, T3 Vakfı'nın yerli ve millî olarak ürettiği deneyap kart mikro denetleyicisi ile okul laboratuvarında uzun ve titiz çalışmalar neticesinde ilkokuldan üniversiteye her kesimin rahatlıkla kullanabileceği Türkiye'nin ilk yerli ve millî kodlama eğitim setini "KOD-AT" adıyla ürettiler.
Tüm testleri sorunsuz bir şekilde geçen eğitim setinin, Ordu TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Proje Atölyesi'nde alan öğretmenlerimizin rehberliğinde seri üretim sürecini de başlatarak Türkiye'de bir ilke imza attılar. Böylece Ordu TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ülke genelinde teknoloji üreten ve satan sayılı okullar arasındaki yerini aldı.
Eğitim sisteminde yerli ve millî yazılım kodlama eğitim setlerinin kullanımı, öğrencilerimizin erken yaşlardan itibaren analitik düşünme, problem çözme ve yaratıcılık gibi önemli becerileri geliştirmelerinde oldukça önemlidir. İşletmelerde yerli ve millî yazılım kodlama becerilerine sahip çalışanların istihdam edilmesi, işletmeleri dışa bağımlı olmadan kendi yazılımlarını geliştirebilir, özelleştirme yapabilir ve hızla değişen pazar koşullarına uyum sağlayabilir hale getirmektedir.
KOD-AT seti, çocuklardan yetişkinlere kadar geniş bir yelpazede kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Hem akademik çalışmalarda hem de endüstriyel uygulamalarda ihtiyaç duyulan kodlama becerilerini kazandırmak için gerekli olan araçları ve kaynakları sunmaktadır. Ayrıca, sürekli güncellenen ve yerli kaynaklardan oluşan bir set olduğu için sektörün ve akademik çalışmaların ihtiyaçlarına uyum sağlamaktadır.
Benzer setlerden çok farklı özelliklere sahip, üst düzey işler yapmaya elverişli, fiyat performans ve yerlilik açısından ise diğer kodlama setlerine göre oldukça uygun, yerli ve işlevsel olan KOD-AT seti ile diğer setlerin yaptığı standart deney uygulamalarının yanı sıra 37 parça sensör seti ve uygulamaları, görüntü ve ses işleme işlemleri, wi-fi uzaktan kontrol mobil uygulamalar gibi yüzlerce çalışma yapılabilmektedir. Deneyapkart mikrodenetleyici ile oluşturulan KOD-AT kodlama eğitim setimizle ilkokul seviyesindeki öğrencilerimizin yapabileceği led yakma söndürme, basit sensör, motor çalıştırma; lise ve üniversite seviyesindeki öğrencilerimizin yapabileceği mobil wi-fi uygulamalar, kamera görüntü işleme, ses, yapay zekâ ile ilgili benzer uygulamalar gibi yüzlerce kodlama çalışması KOD-AT ile yapabilmektedir. Eğitim setimiz, sıfırdan en ileri seviye uygulamaları yapmak için hiçbir ek donanıma ihtiyaç duyulmayacak şekilde kendini yazılım kodlama alanında geliştirmek isteyenler için uzun vadede tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yerli bir üründür. Ayrıca yerli kaynak örnek kod uygulamalarını da içeren KOD-AT Deneyap Kodlama Eğitim Seti'mizdeki barkod uygulamasının ile http://www.orduotomasyon.com/deneyap/index.html sitemize bağlanılarak setin kullanım kılavuzuna, her uygulamaya ait örnek kod dokümanlara, videolu anlatımlarla istenen çalışmanın öğrenilmesine imkân sağlanmaktadır.
KOD-AT Deneyap Kodlama Eğitim Seti'nin ilk üretim ve teslimatı Ankara Elmadağ'da açılan Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne 60 adet kodlama eğitim seti üretimi yapılarak teslim edilmiş ve kullanımına başlanmıştır. 30 adet set de kendi okulumuzun ihtiyaçlarını karşılamak için üretilmiş; Bilişim, Elektrik - Elektronik ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanlarına 10'ar adet teslimatları yapılmış ve kullanıma başlanmıştır. Siparişi alınacak setleri okulumuz istenilen süre içerisinde teslimat yapabilecek seri üretim kapasitesine sahiptir.
KOD-AT Deneyap Kodlama Eğitim Seti'nin üretimini yerinde görmek ve süreç ile ilgili öğretmen ve öğrencilerimizden bilgi almak için Ordu TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret eden İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Mehmet Fatih Vargeloğlu, "Setimizi diğer setlerden ayıran en önemli özellik yerli ve millî olarak üretilen Deneyapkart mikrodenetleyicini kullanmasıdır. Bu anlamda yerli üretime destek olunarak geliştirilmiş bir deney setidir. Yerli üretim olması nedeniyle bu özellikteki bir setin yabancı menşeili olanlarla karşılaştırıldığında teknoloji, setle yapılabilecek çalışmalar ve fiyat performansı anlamında çok avantajlı olduğu görülmekte olup ilkokuldan üniversiteye kadar geniş bir yelpazede kullanılabilmektedir. Deneyap kodlama eğitim seti, ilk defa okulumuz tarafından üretilmiştir. Başarılı çalışmalarından dolayı başta öğrenci ve öğretmenlerimiz olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ediyor; başarılarının devamını diliyorum." ifadelerine yer verdi.
İsminden üretimine kadar her şeyi ile millî ve yerli üretim olup Türk Patent ve Marka Kurumuna KOD-AT marka logo ve tasarım sınai mülkiyet başvuruları yapılmış olup setimiz, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Tasarım Tescil Belgesi'ni almıştır.