Ülkelerin en kalıcı sermayesi beşerî sermaye olup bu sermayenin niteliğini artırmadaki en önemli enstrüman eğitimdir. Millî Eğitim Bakanlığı olarak eğitimde fırsat eşitliğini arttırmak ve kapsayıcılığı güçlendirmek için çok ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Bakanlığımız tarafından eğitime erişimde güçlük çeken kesimler için şartlı eğitim yardımı, ücretsiz ders kitabı, ücretsiz yemek, ücretsiz yardımcı kaynak desteği uygulanmaktadır.
Bilim ve sanat merkezlerinde özel yetenekli öğrencilerimiz zekâ potansiyellerini geliştirerek, problemler karşısında farklı ve özgün stratejiler belirlemeyi öğrenmektedirler. Ülkemizi geleceğe taşıyacak teknolojilerle erken yaşta tanışan öğrencilerimiz yapay zekâ üzerine de çalışmaktadırlar. Bireysel ve takım halinde projeler geliştiren öğrencilerimiz, bu projelerini hayata geçirme fırsatı bulmaktadırlar. Özel yetenekli çocuklarımızın potansiyellerini açığa çıkarmaları noktasında çok önemli bir yere sahip olan BİLSEM'ler ile yeni olanaklar yaratarak ülkemizin geleceğine yatırım yapmaktayız.
Yapay zekâ, insan yaşamında ve kurumlarda köklü değişiklikler gerçekleştirmektedir. Özel yetenekli çocuklarımızın yapay zekâ alanında yeteneklerini artırmak ve onları desteklemek için ilimizin Altınordu, Ünye ve Fatsa ilçelerimizde bulunan Bilim ve Sanat Merkezleri bünyesinde Yapay Zekâ Atölyeleri açılmıştır. Altınordu, Fatsa ve Ünye BİLSEM'lerdeki öğrencilerimiz Yapay Zekâ Atölyelerinde; Oyuncu Bilgisayarları, 3D Yazıcı, Kodlama Tabletleri 10", Yapay Zekâ Kiti, Programlanabilir Dronlar, Raspberry Pi Setleri, Dokunmatik IPS Ekranlar, Arduino Setleri, Elektronik Devre Kartı Yapım Malzemeleri, Gravür Seti, Monitörler 24", Geliştirme Kartları gibi materyaller ile eğitim alarak projeler geliştirmeye başlamışlardır.