Page 36 - Mart2024
P. 36

Fotoğraf  Niyazi Gürgen  BASTONCULUK




                                                                          Günümüzde  bastonlar  kullanım  amaçlı  ol-
                                                                          masından ziyade estetik, görsel ve sanatsal
                                                                          nitelik taşıyan ürünler haline gelmiştir. Unu-
                                                                          tulmaya yüz tutmuş mesleklerimizden birisi
                                                                          haline  gelen  bastonculuk  mesleğini  yaşat-
                                                                          maya  çalışan  zanaatkârımız  Adem  Börek,
                                                                          bastonculuğun teknolojinin gelişmesi ve ha-
                                                                          zır ürünlerin çoğalması ile değer kaybetme-
                                                                          mesini ve unutulmamasını beklemektedir.






                                DASTAR


                            DOKUMA






             Karadeniz Bölgesi’nde görülen Dastar, 30-
             40 cm enindeki dar ve uzun dokuma parça-
             larının yan yana getirilip dikilmesi suretiyle elde
             edilen dokuma türüdür. Korgan İlçemizin sakinle-
             rinden 60 yaşındaki Çakır Başatlık ilçemizde mesleğin
             son temsilcilerinden olup dastar dokuma mesleğini yaklaşık 40
             yıldır  mütemadiyen  sürdürmektedir.  Dastar  dokuma  ürünleri
             evlerde ve ibadethanelerde halı, kilim yerine kullanılmaktadır.
             Evlenecek kızların çeyizlerinde bilhassa yer almakta olup ev
             duvarlarını da süslemektedir.


             KALAYCILIK




             Kalay, eskiyen ve yıpranan bakır kap kacağın toz ni-
             şadır yardımıyla kaplanması işlemi olup bu işi yapan
             zanaatkârlara kalaycı adı verilmektedir. Bakır kap-
             lar kalayla kaplanmadan tek başına mutfak eşyası
             olarak  kullanıldıklarında  çabuk  oksitleniyor  ve
             bakır zehirlenmeleri nedeniyle ölümlere neden
             oluyordu. Kalay bu olumsuzlukları önlerdi. Ka-
             laycılık çelik, alüminyum, emaye ve teflon gibi
             mutfak eşyalarının kullanımının artması ile tü-
             kenme noktasına gelmiştir. Kalaycılık mesleği-
             nin Korgan’daki son temsilcilerinden Selahat-
             tin Gözüpek ise kalaycılığı kendi tabiriyle bakırı
             parlatıp hoş etmek olarak tanımlamaktadır.
             36      #eğitimkentiORDU
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41