Page 32 - KASIM2024
P. 32
CEVİZLİ HELVA tarılan cevizli helva yapma geleneği günümüzde de
Fizme Mahallemizde kuşaktan kuşağa ak-
devam etmektedir. Temel malzemesi üzüm pekme-
zi, yumurta akı ve cevizden oluşan helva herhangi
bir katkı maddesi kullanılmadan üretilmektedir. Yö-
remize özgü olan cevizli helvanın yapımı: öncelikle
üzüm pekmezi uzunca bir süre (6-7 saat) kaynatı-
larak suyu tamamen buharlaştırılır. Koyu kıvam al-
dığında soğutularak bire bir ölçekle (Kilo başına 1
yumurta, 1 kilo ceviz) yumurta akının kar halinde
çırpılarak pekmeze ilave edilir. Tekrar kaynatılıp en
son ceviz ilave edilerek tekneye aktarılır. Sıcakken
dövülerek teknesine sıkıştırılıp soğumaya bırakıla-
rak yapılan cevizli helva Kültür ve Turizm Bakanlı-
ğı tarafından somut olmayan kültürel miras unsuru
olarak İl ve Ulusal envanter kaydına alınmıştır.
RD
iO
iO
U
U
RD
ğ
ğ
i
t
i
32
32 #e #e #eğitimkentiORDU
32
#eğitimkentiORDU
32
t
n
e
n
t
t
im
im
k
e
k