Page 56 - Ocak2025
P. 56
Karalahana Çorbası
nadolu kültüründe ve Türklerde çorbanın yöresel olarak anlamı büyüktür. Batı’da sadece iş-
tah açıcı olarak tüketilen çorba, Anadolu kültüründe yemek olarak da yer almaktadır. Sofranın
Atemsilcisi ve yöneticisi olan bir yemek türü olarak ifade edilebilir. Karalahana çorbası, Karadeniz
yöresine ait yöresel çorba tariflerindendir. Farklı kültürlerde farklı şekilde adlandırılsa da karalahana
çorbası, Karadeniz bölgesinin en meşhur yemekleri arasında yer almaktadır. Karalahana çorbası hem
lezzetli hem de bir o kadar sağlıklı bir yemektir.
Rivayete göre; karalahana çorbası, seferberlik zamanında köylülerin yiyecek ekmek dahi bul-
makta zorlandığı, annelerin çocuklarını su ve ekmekle beslemek zorunda kaldıkları bir dönemde ortaya
çıkmış bir yemektir. Yayvan yapraklı, karın altında kalmasına rağmen çürümeyen, halk arasında pancar
olarak tabir edilen karalahanayı son çare olarak gören zamanın anneleri, o zor günleri bu bitkiyi çorba
şeklinde yaparak atlatmışlar. Bu şekilde insanlar, sebzeyi tanımışlar ve çorbasının yapılışı
halk arasında günden güne yaygınlaşmış. Karalahana çorbası, yöre halkı tara-
fından özellikle kış aylarında tüketilen bir yemektir. Bunun nedeni
ise kar suyunun yemeği daha lezzetli hale getirdiğine
inanmalarıdır.
56 #eğitimkentiORDU

