Page 56 - Ocak2025
P. 56

Karalahana Çorbası









                      nadolu kültüründe ve Türklerde çorbanın yöresel olarak anlamı büyüktür. Batı’da sadece iş-
                      tah açıcı olarak tüketilen çorba, Anadolu kültüründe yemek olarak da yer almaktadır. Sofranın
               Atemsilcisi ve yöneticisi olan bir yemek türü olarak ifade edilebilir. Karalahana çorbası, Karadeniz
               yöresine ait yöresel çorba tariflerindendir. Farklı kültürlerde farklı şekilde adlandırılsa da karalahana
               çorbası, Karadeniz bölgesinin en meşhur yemekleri arasında yer almaktadır. Karalahana çorbası hem
               lezzetli hem de bir o kadar sağlıklı bir yemektir.
                      Rivayete göre; karalahana çorbası, seferberlik zamanında köylülerin yiyecek ekmek dahi bul-
               makta zorlandığı, annelerin çocuklarını su ve ekmekle beslemek zorunda kaldıkları bir dönemde ortaya
               çıkmış bir yemektir. Yayvan yapraklı, karın altında kalmasına rağmen çürümeyen, halk arasında pancar
               olarak tabir edilen karalahanayı son çare olarak gören zamanın anneleri, o zor günleri bu bitkiyi çorba
               şeklinde yaparak atlatmışlar. Bu şekilde insanlar, sebzeyi tanımışlar ve çorbasının yapılışı
               halk arasında günden güne yaygınlaşmış. Karalahana çorbası, yöre halkı tara-
               fından özellikle kış aylarında tüketilen bir yemektir. Bunun nedeni
               ise kar suyunun yemeği daha lezzetli hale getirdiğine
               inanmalarıdır.


























































             56      #eğitimkentiORDU
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61